Jak wybrać najlepsze garnki i patelnie do swojej nowej kuchni?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1głosów, średnia: 5,00z 5)
Loading...

Do przygotowywania domowych posiłków niezbędne są najlepsze garnki oraz patelnie. Niestety wybór zestawu, który jest funkcjonalny i wytrzymały to wcale nie taka prosta sprawa. Idealne naczynia powinny być trwałe, wygodne oraz pasować do wystroju naszej kuchni. Na co zwracać uwagę podczas kupowania nowych garnków? Czym charakteryzuje się dobra patelnia?

Dobre garnki, czyli jakie?

Naczynia, które są dobrej jakości, zapewnią nam gotowanie bez ryzyka przypalenia potraw. Jak jednak rozpoznać solidne garnki? Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na grubość dna – najlepiej zdecydować się na modele z wielowarstwowym dnem, które zagwarantuje równomierne rozprowadzanie ciepła po całej powierzchni naczynia. To właśnie taka budowa minimalizuje ryzyko przypalania się przygotowywanych dań.

Inne garnki nadają się do zwykłej kuchenki, a inne do płyty indukcyjnej. Dlatego przed zakupem należy sprawdzić, czy wybrane przez nas naczynia są oznaczone znakiem indukcji (symbol cewki). Przydatnym dodatkiem jest wskaźnik temperatury, który ułatwia gotowanie. Zwróćmy też uwagę na kształt rączek i uchwytów. Powinny być dobrze dopasowane do kształtu dłoni, dzięki czemu mokry garnek nie wyślizgnie nam się z ręki. Poleca się rączki nienagrzewające się podczas gotowania, co zmniejsza ryzyko oparzeń. Dobrym wyborem są nienagrzewające się uchwyty lub zrobione z drewna.

Ważnym pytaniem, które trzeba zadać sobie podczas zakupów, jest to, czy potrzebujemy dużego zestawu garnków, czy wolimy każde naczynie wybierać osobno. Jeśli zdecydujemy się na komplet, to będziemy mieć pewność, że wszystkie modele będą mieć jednakowe parametry i właściwości, a na dodatek łatwo je będzie przechowywać, wkładając jeden w drugi. Jeżeli wolimy sami skompletować własny zestaw to mamy możliwość dobrania rozmiarów poszczególnych naczyń według własnych potrzeb.

Dobrze jest kupować garnki razem z odpowiednio dopasowaną pokrywką. Zwróćmy uwagę, by każda przykrywka miała specjalny odpowietrznik, który pozwala na odprowadzanie pary z wnętrza naczynia. Jeśli zdecydujemy się na stalowe pokrywki, to zaoszczędzimy energię (dobrze utrzymują ciepło we wnętrzu garnka). Za to szklane modele (najlepiej z hartowanego szkła) pozwalają na skontrolowanie procesu gotowania bez potrzeby podnoszenia pokrywki. To od nas należy wybór, na czym nam bardziej zależy.

Aluminium, stal czy coś innego – na jaki materiał się zdecydować?

Dobry garnek powinien być ciężki, odporny na wysoką temperaturę i zarysowania, łatwy w czyszczeniu oraz zrobiony z odpowiedniego, nietoksycznego materiału. Na rynku znajdziemy modele wykonane z różnych tworzyw, a każde z nich ma swoje wady oraz zalety. Popularną grupą są naczynia zrobione z aluminium. Ich mocną stroną jest dobre przewodzenie ciepła, wytrzymałość, niska cena oraz możliwość używania w piekarniku w temperaturze do 180 stopni. Niestety takie garnki mają też sporo wad. Modele niepokryte powłoką ceramiczną lub teflonową mogą być szkodliwe dla zdrowia. Zbyt wysoka temperatura sprawia, że aluminiowe garnki wydzielają niebezpieczne substancje przenikające do gotowanej potrawy. Szybko tracą ciepło i tylko niektóre z nich można używać na płytach indukcyjnych.

Koniecznie sprawdź  Ambitne plany TBS w Jelczu-Laskowicach

Dużo lepiej wypadają naczynia wykonane ze stali. Cechuje je wytrzymałość i świetne przewodzenie ciepła. Nie rysują się podczas używania, mają przystępną cenę i na dodatek pasują zarówno do zwykłych kuchenek, jak i płyt indukcyjnych. Najlepiej zdecydować się na naczynia, które są oznaczone symbolem 18/10, czyli garnki ze stali chirurgicznej. Niestety takie modele mają też wadę – nie mogą ich używać osoby uczulone na nikiel.

W sklepach znajdziemy również naczynia z mniej popularnych materiałów np. miedzi. Takie garnki są bardzo wytrzymałe i ciężkie, niestety ich wysoka cena oraz specjalne wymogi dotyczące mycia i pielęgnacji mogą wiele osób zniechęcić. Podobne zalety i wady mają modele żeliwne, stąd też ich mała popularność.

Za to coraz większe powodzenie zyskują naczynia szklane, które szybko i równomiernie się nagrzewają, nadają się do kuchenek indukcyjnych oraz dobrze przewodzą ciepło. Ich wadą jest to, że szybko stygną i słabo utrzymują ciepło gotowanych dań już po wyłączeniu palnika. Łatwo też je uszkodzić, szczególnie gdy nie są pokryte emalią lub inną powłoką chroniącą je przed zniszczeniem. Dużo więcej informacji na temat wyboru garnków znajdziesz na stronie marki Philipiak Milano: http://www.philipiakmilano.pl/.

garnki-nierdzewne

Na co zwracać uwagę przy wyborze patelni?

Patelnia to przyrząd kuchenny, którego używamy bardzo często. Nic więc dziwnego, że zwykle posiadamy kilka różnych modeli. Aby zdecydować się na zakup odpowiednich patelni, musimy znać ich przeznaczenie, budowę, powłokę oraz rozmiary. W sklepach znajdziemy modele uniwersalne, czyli ze spłaszczonym dnem i niewysokimi brzegami nadające się do przygotowywania wielu potraw. To klasyczna patelnia i warto mieć przynajmniej jedną sztukę w domu. Coraz popularniejsze są również modele głębokie (np. wok), grillowe z charakterystyczną kratką lub rowkami oraz te do zadań specjalnych (np. do ryb, jajek, naleśników czy omletów).

Patelnie dzielimy również ze względu na materiał, z jakiego zostały wykonane oraz rodzaj powłoki. Na rynku znajdziemy modele aluminiowe, stalowe, żeliwne, tytanowe czy miedziane. Najistotniejsza jednak jest powłoka, która odpowiada za szybkość smażenia, brak problemów z przywieraniem, odporność na uszkodzenia czy łatwość czyszczenia.

Koniecznie sprawdź  Społeczne Grupy Mieszkaniowe nową formą budownictwa mieszkaniowego

Powłoka teflonowa pozwala smażyć bez użycia tłuszczu i chroni przed przywieraniem. Jest jednak wrażliwa na kontakt z metalem, więc do mieszania należy używać drewnianych lub plastikowych sztućców. Powłoka ceramiczna równomiernie się nagrzewa, zapobiega przywieraniu, trudno ją uszkodzić i nie wchodzi w reakcję z jedzeniem czy przyprawami. Wersja tytanowa i marmurowa są najbardziej wytrzymałe i nieprzywierające jednak ich cena może odstraszać.

Podczas zakupów zwróćmy również uwagę na dno (powinno być grube i odrobinę wklęsłe), wielkość (małe patelnie mają poniżej 20 centymetrów, większe modele 24 cm i 26 cm lub więcej) oraz uchwyt (wymagany jest ergonomiczny kształt i nienagrzewający się materiał, ale bardzo przydatna podczas przechowywania jest możliwość odczepienia rączki). Dobrze jest wybrać model, który ma w zestawie odpowiednio dopasowaną pokrywkę. Pokrywa kompatybilna z naszą patelnią zagwarantuje, że woda lub krople tłuszczu będą spływać z powrotem do przygotowywanej potrawy, zamiast rozpryskiwać się po całej kuchni.

Jak dbać o nowe garnki i patelnie?

Jeżeli wiemy już, jakie garnki i patelnie chcemy kupić, to pozostaje nam tylko o nie odpowiednio zadbać. Źle pielęgnowane naczynia mogą się szybko zniszczyć, więc jeżeli chcemy cieszyć się naszym zestawem przez długie lata, musimy go odpowiednio pielęgnować. Mamy ułatwione zadanie, gdy zdecydowaliśmy się na garnki i patelnie, które można myć w zmywarce.

Niestety tylko patelnie ze stali nierdzewnej lub tytanowe pozwalają na taki luksus. Modele z powłokami nieprzywierającymi czy żeliwne wymagają mycia ręcznego i osuszania za pomocą ręcznika papierowego lub ściereczki. Niewłaściwa pielęgnacja może wpływać na pogorszenie się właściwości naszych patelni.

Jak wygląda sprawa z garnkami? Tego typu naczynia ciągle są narażone na bardzo wysokie temperatury oraz kontakt z gorącym olejem, więc łatwo pojawiają się na nich osady, przypalenia, okopcenia i różne naloty. Kluczem do długiego cieszenia się garnkami, które wyglądają jak nowe, jest regularne usuwanie wszystkich zabrudzeń z zewnątrz i na zewnątrz.

Nie wolno do tego celu używać szorstkich myjek czy agresywnych środków chemicznych. Pierwszym krokiem jest namoczenie naczynia w gorącej wodzie z płynem do mycia naczyń, a po upływie dłuższej chwili możemy dopiero umyć garnek. Do usuwania przypaleń służą specjalistyczne środki ściśle przeznaczone do tego typu czynności.

Funkcjonalne zestawy do kuchni oferuje firma Philipiak. Patelnie z pokrywą, małe, średnie oraz duże garnki, naczynie do gotowania na parze oraz przydatne akcesoria znajdą Państwo na stroni: http://www.philipiaksalony.pl/produkty.

O Redakcja 61 artykułów
Redakcja portalu TBS24.pl

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*


Czy wiesz ile kosztuje euro? Nasz przelicznik walut Ci w tym pomoże.