Świeża, mocna, aromatyczna kawa jak z ekspresu w zaciszu własnej kuchni to marzenie wielu osób. Ciężko jest osiągnąć taki rezultat za pomocą zwykłego kubka i czajnika, dlatego warto zainwestować w odpowiednio dobrany ekspres do kawy.
Urządzenia tego typu mają bardzo odmienną specyfikę, dlatego każdy wariant ma też swoje wady i zalety. Oto co warto wiedzieć na temat czterech najpopularniejszych typów ekspresów do kawy!
Ekspres przelewowy – dla lubiących dolewki
Ekspres przelewowy to najprostszy i najtańszy typ ekspresu. Jego obsługa i sposób działania są banalnie proste. Wystarczy wypełnić koszyczek z filtrem odpowiednią ilością zmielonej kawy, wlać wodę do zbiornika i uruchomić urządzenie. Ekspres zagotuje wodę i pozwoli jej przesączyć się przez proszek i filtr.
Do dzbanka wpadnie zaś gotowy do picia czarny napar. Takie ekspresy często da się programować czasowo, aby o poranku obudził nas zapach aromatycznego napoju. Wiele modeli posiada też podgrzewaną płytę, która podtrzymuje temperaturę kawy.
Ekspres przelewowy nie słynie z rewelacyjnych rezultatów jeśli chodzi o smak naparu, jednak dobrze sprawdza się u osób, które lubią częste dolewki oraz wtedy, kiedy kawę przygotowujemy jednocześnie dla wielu osób. Warto pamiętać, że w takim ekspresie zaparzymy również herbatę.
Ekspres kolbowy – dla lubiących kontrolę
Ekspres kolbowy to rodzaj ekspresu ciśnieniowego, co oznacza, że parzą one kawę pod ciśnieniem kilkunastu barów. Jak sama nazwa wskazuje, takie urządzenie wyposażone jest w kolbę, w której umieszcza się zmieloną kawę i ugniata przed parzeniem.
Po założeniu kolby, gorąca woda jest przepuszczana przez sprasowaną kawę i sito, tworząc w efekcie aromatyczny napar z efektowną pianką. Ekspresy kolbowe są lubiane przez osoby, które wolą zachować pełną kontrolę nad procesem parzenia swojego napoju.
Mieląc kawę do takiego ekspresu, sami decydujemy bowiem o jej stopniu rozdrobnienia, a tym samym również o mocy i smaku. Niektóre ekspresy kolbowe posiadają także dyszę do spieniania mleka czy wbudowany młynek.
Są łatwe do utrzymania w czystości, ale nie bezobsługowe. Pozwalają na przygotowywanie espresso, kawy z mlekiem czy cappuccino. Musimy jednak znać recepturę wybranej kawy mlecznej i stworzyć ją w pełni samodzielnie.
Ekspres kapsułkowy – dla lubiących wygodę i różnorodność
Ekspresy kapsułkowe przypominają poniekąd model kolbowy, jednak jego obsługa jest jeszcze prostsza i wygodniejsza – wystarczy umieścić w nim wybraną kapsułkę z kawą i nacisnąć guzik. Do wyboru mamy zwykle cały szereg różnego typu kaw czarnych i mlecznych, a nierzadko także kakao czy herbaty.
Ekspresy kapsułkowe nie są kłopotliwe, jeśli chodzi o utrzymanie ich w czystości. Mają jednak kilka innych wad. Chociaż sam ekspres na kapsułki jest tani, to już pasującego do niego wyroby kawowe z reguły nie należą do ekonomicznych. Zarzuca się im również nieekologiczność – większość kapsułek to bowiem artykuły jednokrotnego użytku.
Mimo to, osób lubiących takie urządzenia nie brakuje, choćby przez wzgląd na łatwość użycia ekspresu i duży wybór napojów kawowych zamkniętych w małej, hermetycznie zamkniętej kapsułce.
Ekspresy ciśnieniowe automatyczne – najdroższy i najlepszy wybór?
Ekspresy ciśnieniowe automatyczne łączy zalety ekspresu kolbowego i kapsułkowego. Jest prosty w obsłudze, ponieważ wystarczy wypełnić go kawą, wodą i ewentualnie mlekiem, a następnie nacisnąć guzik i czekać na wymarzoną latte czy cappuccino.
Nie musimy więc znać się na robieniu kawy, aby cieszyć się najbardziej wymyślnymi kompozycjami smaków w domowym zaciszu. Większość ekspresów automatycznych oferuje wybór kilkunastu rodzajów kaw, a także herbatę, kakao czy gorącą czekoladę.
Urządzenia pozwalają także regulować parametry napoju, czyli jego ilość oraz moc. Część posiada wbudowany młynek, a niektóre obsługują zmieloną już kawę. Czy ekspres automatyczny ma zatem jakieś wady?
Największą z nich jest wysoka cena, nieco mniejszą zaś trudność utrzymania w czystości, dlatego producenci coraz częściej stosują w takich urządzeniach program przepłukiwania czy samoczyszczenia. Najtrudniej jest dbać o ekspresy z systemem spieniania mleka, dlatego jeśli chcemy kupić podobny sprzęt, warto szukać modelu, który pobiera mleko bezpośrednio z butelki czy kartonu.
Jaki ekspres wybrać?
Zdecydowanie najtańszym ekspresem do kawy jest ekspres przelewowy. Nie zadowoli on jednak miłośników wyrazistego naparu z aromatyczną pianką, ponieważ smak i zapach kawy jak z kawiarni można osiągnąć wyłącznie z pomocą ekspresu ciśnieniowego.
Tutaj pojawia się pytanie: kolbowy, kapsułkowy czy automatyczny? Jeśli chodzi o cenę, to dwa pierwsze rodzaje są zdecydowanie przystępniejsze, przy czym na koszty eksploatacji ekspresów kapsułkowych w znaczący sposób wpływa konieczność zakupu kompatybilnych kapsułek z kawą.
Jeśli zaś wybieramy pomiędzy ekspresem kolbowym a automatycznym, warto zastanowić się, czy wolimy zachować kontrolę nad procesem parzenia i sami tworzyć swoje napoje na bazie intensywnego espresso, czy też preferujemy wygodne rozwiązanie w postaci urządzenia, które przygotuje dla nas dowolnie wybrany rodzaj kawowego napoju.
A może kawiarka?
Oczywiście pozostaje jeszcze jeden sposób na zaparzenie kawy, mianowicie kawiarka, która odlewana jest z aluminium. Kawiarki posiadają klasyczny – niezmienny przez dziesięciolecia design, który z pewnością będzie oryginalnym elementem każdej kuchni.
Co ważne, kawiarki sprawdzają się zarówno na standardowych kuchenkach gazowych, jak i elektrycznych (w tym także płyta indukcyjna).
Kawiarka składa się z 3 części:
- Dolnego zbiorniczka, w który nalewa się wodę.
- Lejka z sitkiem, na który wsypuje się kawę.
- Zbiorniczka górnego na już zaparzoną kawę.
Natomiast proces parzenia kawy za pomocą kawiarki przebiega następująco:
- podgrzanie wody, która zamienia się w parę wodną,
- przedostanie się pod ciśnieniem pary, która wędruje do zbiorniczka górnego,
- przechodząc przez umieszczoną w sitku kawę.